Nøtteallergi – den vanligste matvareallergien

Skrevet av Ann-Charlotte Lerberg, opprinnelig publisert 20. august 2003.

Nøtter smaker godt og er i tillegg sunt. Men for veldig mange av oss kan nøtter skape problemer, og da kan selv små mengder føre til alvorlige allergiske reaksjoner.

Nøtter, frø og belgfrukter

Ordet “nøtt” brukes om både frø og belgfrukter, og man trenger nødvendigvis ikke reagere på alle typer nøtter selv om en har nøtteallergi. Frø, frukt og nøtter er svært ulike botanisk sett, og slektskapet dem imellom er ikke nødvendigvis så nært at noen med nøtteallergi trenger å holde seg borte fra alle typer nøtter og frø. Peanøtter tilhører belgvekstene og er botanisk sett ikke en nøtt. Det vil si at en kan tåle peanøtter selv om en er allergisk mot hasselnøtter og mandler. Frø (solsikkefrø, linfrø, gresskarkjerner m.fl.) har et nokså likt næringsinnhold som nøtter og de tåles av en del nøtteallergikere. Solsikkefrø er en god erstatter for nøtter i bakevarer. Er du veldig allergisk er det viktig at du ikke prøver deg frem på egen hånd, men kun i samråd med lege.

Kryssallergi

Nøtteallergi sees på som en av de vanligste matvareallergier, og er en type allergi som ofte varer livet ut. En av grunnene til dette er at et stort antall av befolkningen har pollenallergi som gir kryssreaksjoner eller kryssallergi mot nøtter, frø, belgfrukter, epler og steinfrukter (det kalles kryssallergi når kroppen ikke klarer å skille mellom proteinene i to forskjellige matvarer). Hasselnøtter, paranøtter og valnøtter kan kryssreagere med bjørk og enkelte ganger med or og hassel.

Symptomer

De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe i svelg og munn samt hevelse. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe og da er det viktig for de som er rundt (familie, venner, kolleger osv.) å vite hva som må gjøres. Har du en adrenalinsprøyte som skal settes ved alvorlige reaksjoner, er det viktig at andre vet om det. Informer om allergien din!

Hva inneholder matvaren?

Nøtteallergi kan som nevnt gi svært ubehagelige og alvorlige reaksjoner. Det er derfor viktig å holde seg unna matvarer som kan inneholde nøtter eller spor av nøtter. Da må ingredienslister leses nøye. Nøtter blir ofte brukt i matvarer som brød, frokostblandinger, kaker, desserter, middag- og dessertsauser, sjokoladepålegg og ikke minst i sjokolade. En del salater kan også inneholde nøtter. Vi spiser generelt mer utenlandsk inspirert mat hvor nøtter er en naturlig ingrediens for eksempel asiatiske og orientalske retter. Er du usikker på hva matvaren inneholder, er det sikrest å ringe produsenten eller importøren.

Her er noen eksempler på navn slik det oftest står i ingredienslisten:

  • Nøtter: Hasselnøtt, valnøtt, paranøtt, cashewnøtt, mandel, pekannøtt, aprikoskjerner
  • Frø: Sesamfrø, solsikkefrø, valmuefrø, psylliumfrø/loppefrø, linfrø, pinjekjerner
  • Belgfrukter: Peanøtter/jordnøtter, bønner, erter, linser, kikerter, spirer
  • Soya: Soyamel, soyabønner, soyaprotein, soyaproteinisolat

Jeg lister her også opp noen navn som kan forekomme i ingredienslisten og som betyr at varen kan inneholde nøtter, frø eller belgfrukter (soya):

  • Nøtter: Nougat, marsipan, makronfyll
  • Frø: Pesto, tahini (pure av sesamfrø), hummus (pure av kikerter og sesamfrø)
  • Belgfrukter: Hummus, johannesbrødkjernemel, carobpulver
  • Soya: Tofu, soyasaus

Husk å informere om din nøtteallergi til for eksempel restauranter, hoteller, flyselskaper i god tid, slik at de kan ta de nødvendige forhåndsregler.

Til informasjon: Jeg har publisert denne artikkelen på mitt eget nettsted, ettersom nettstedet denne artikkelen opprinnelig ble skrevet for ikke lenger eksisterer i sin originale form. Dermed var artikkelen ikke lenger tilgjengelig noe sted, og jeg hentet derfor denne opp fra The Wayback Machine. Jeg beklager så mye overfor opphavspersonene for dette, men jeg synes bare det var en for informativ artikkel til å forsvinne fra nettet, i tillegg til å være både kortfattet og lettfattet. Jeg anbefaler alle som har matvareallergi (eller kjenner noen som har matvareallergi) til å kjøpe den elektroniske kokeboken MinMat (fra de samme folkene som lagde artikkelen over), som nettopp er beregnet på oss allergikere.

Artikkelen er kun korrigert for formatering og evt. grammatikk og skrivefeil.