NRK må jekke seg ned…

I går ble det da klart at Jostein Pedersen ikke lenger får jobbe i NRK som følge av kritikken han rettet mot Per Sundnesbloggen sin rett før helgen. NRK liker visst ikke at en av deres egne ansatte sier sine meninger om andre medansatte dersom disse meningene skulle ha et lite dryss av negativitet over seg.

Det begynte visst med innlegget til Jostein Pedersen på sin egen blogg der han kritiserte Per Sundnes for å gjøre en dårlig jobb (der han også påpekte noen eksempler på hva som var dårlig), og ikke minst NRK for et dårlig valg av programleder. VG valgte dagen etter å si at Pedersen gikk “i strupen” på Sundnes basert på det jeg heller vil kalle konstruktiv kritikk. Og nå vil altså NRK avslutte alt samarbeid med Pedersen basert på dette.

Personlig er jeg helt enig i Jostein Pedersens kritikk. Per Sundnes gjør en dårlig jobb. Jeg synes han har en stiv og uentusiastisk fremferd, og mangler attpåtil intervjuteknikk. Det er også et poeng å holde mikrofonen mot intervjuobjektet ditt når du spør et spørsmål –  noe jeg vil anse som en nybegynnerfeil, og ikke fra noen som tilsynelatende skal ha flere års erfaring i NRK. Sundnes gir også et inntrykk av å være uinteressert i å være i søkelyset, og jeg snakker ikke om dialekten hans – for all del, dialekten ser faktisk ut til å være noe av det mer positive trekket hans. Det virker bare på meg som om at det eneste kriteriet NRK har satt for valget av Sundnes som MGP-personlighet er fordi han kanskje passer inn i den stereotypiske feminine homsefaktoren av MGP (på samme måte som sunnmøringer som meg selv skal være stereotypisk griske). Det kan godt hende han gjør gode ting for å øke interessen for MGP i popmiljøet, men han passer rett og slett ikke som programleder. Forresten passer han ikke noe særlig som journalist heller, sånn sett.

Jeg håper NRK tar til vettet. De må da tåle at sine TV-personligheter får kritikk, selv om de “betyr mye for NRK” (ifølge Grethe Gynnild Johnsen, direktør i distriktsdivisjonen i NRK). Hun sier også at hun er “særdeles lite raus overfor kolleger som går til slike angrep på sine kolleger i det offentlige rom”, og at “dette burde han tatt på kammerset”. Hvilket kammers? Når du er blitt en såpass perifer samarbeidsperson i NRK som Pedersen, har du ikke akkurat lett omgangskrets med en “sentral” person som Per Sundnes. Det må da kunne gå an å si sin mening om perifere kollegers ytelse i programmer uten å måtte gå gjennom en eller annen form for system internt først. Jostein Pedersen er tross alt ikke lenger en del av NRKs MGP-tilbud.

Slik som NRK har håndtert saken, skulle man nesten tro at Sundnes var selveste Jesus i NRK-organisasjonen. Eller i det minste en av de store profetene.

Hva blir det neste? At f.eks. Ingerid Stenvold (NRK Sport, Lydverket, Dagsrevyen) blir tatt av luften hvis hun sier en liten negativ ting om Fredrik Skavlans intervjuteknikk?  (Ikke at det faktisk er noe å kritisere akkurat der, jeg måtte bare ha et helt vilt og usannsynlig eksempel å komme med.)

NRK må skjerpe seg og følge med i tiden. Nå når alle og enhver kan skaffe seg en blogg (som på VG Blogg) eller mikroblogg (som Twitter), vil det også si at det blir større tilgang på meninger. Hvis noen i deres egen organisasjon velger å bruke det offentlige forum til å ytre sine meninger, må de også være villig til å gi et svar på kritikken i det samme offentlige forum, fremfor å behandle det som en negativ personalsak internt. Det handler om å bli litt mer fleksibel i kommunikasjonsmetodene sine.

Og det var alt jeg hadde å si om den saken i denne omgangen. (Med mindre NRK tabber seg ut på denne måten igjen.)