Ferie i USA, del 1 av 2

This article is intended for Norwegians who’d like to repeat my vacation last year, either in whole or in part. It contains information on travel, booking and other travel tips when going on vacation to either Las Vegas (Nevada), Orlando (Florida), or both.

Nå som jeg har reist til USA selv, tenkte jeg å dele noen tips basert på mine egne erfaringer både i planleggingen og under selve reisen. Jeg ser på dette som en mulighet for å korte ned på tid folk trenger å bruke på planlegging i forkant av en ferietur til USA.

April er allerede godt i gang, og da er det faktisk en passende tid å begynne planleggingen og ikke minst bestille reisen. Er man tidlig ute, kan man slippe mye av ventetider og samtidig finne noen gode kupp på reiser. Selv begynte jeg planleggingen i midten av mars, og gjennomførte bestillingen i begynnelsen av april.

For å unngå overraskelser underveis, vil jeg anbefale å lese kjapt gjennom hele denne artikkelen før du reiser for å unngå overraskelser.

Dette er del 1 av 2 i en kort artikkelserie rundt dette temaet. For selve reisen og oppholdet, sjekk del 2 i denne serien. Denne delen vil ta for seg planleggingsprosessen og innkjøp før avreise.

Før du begynner

Hvor mye vil dette koste?

Det er kanskje her vi bør begynne; hvor stort budsjett du må minimum beregne.

Selve flyreisen fra ditt hjemsted (utenfor Oslo) til Las Vegas vil koste rundt 9000-9500 kr per person, mens flyreisen fra ditt hjemsted til Orlando vil koste rundt 7500-8000 kr (jeg bor i Ålesund, så dette er prisene jeg har funnet), da med billigste reiserute. Hvis du skal reise til 2 destinasjoner i USA, vil jeg anbefale å benytte deg av innenlandsreiser i USA, ettersom dette vil bli billigere (fra Orlando til Las Vegas tur-retur kostet meg i underkant av 2000 kr), men det kan også hende at en skreddersydd reiserute bestilt hos et reisebyrå. Prisene vil variere etter nøyaktig reiserute (og dermed også hvilke fly og flyselskap du reiser med) og bestillingstidspunkt. Jeg vil anbefale å sitte sent oppe en natt (eller stå ekstremt tidlig opp) når du gjennomfører selve bestillingen; det kan faktisk i mange tilfeller bli billigere pris midt på natten enn på dagtid (ettermiddag), ettersom de billigste billettene legges ut for salg på denne tiden (de går fort unna, så det gjelder altså å være rask).

For hoteller i både Las Vegas og Orlando betaler du gjerne etter hotellstandarden, men siden en ferie i USA ikke er dagligkost for oss vanlige folk, vil jeg anbefale å gå for det lille ekstra. Pris for sentralt plasserte 4-stjernes hotell ligger gjerne på rundt 400-700 kr natten, mens 5-stjernes hotell koster gjerne 1000-1200 kr natten (både i Las Vegas og Orlando). Som oftest betaler du for selve rommet, og ikke hvor mange som skal bo på rommet, så her blir det bare hvor mange rom dere eventuelt vil trenge (for privatlivets skyld).

Så for å ta et eksempel, vil en hel ukes opphold for 2 personer på et firestjerners hotell i Las Vegas koste rundt 22 000  kr (beregnet 18500 for flyreise med start i Trondheim,  3500 for 7 netter på hotell – 500 kr natten i gjennomsnitt) på det billigste. Billetter til show, attraksjoner og gambling kommer i tillegg. Jeg kommer tilbake til disse emnene senere i artikkelen.

Organisering

Eksempel: dokumentmappe i papp

Helt til først vil jeg anbefale at du skaffer en dokumentmappe av enkel type. Det trenger ikke være en veldig fancy mappe, den trenger ikke noen inndelinger eller ringer, og trenger ikke romme mer enn 20-30 A4-ark på det aller meste.

Denne bruker du da til å samle all mulig dokumentasjon i forbindelse med reisen din; ESTA-skjema, utskrift av reisebekreftelser, utskrift av kart/veibeskrivelser, tynne brosjyrer eller liste over interessante severdigheter, osv. Reisebekreftelsene inneholder da informasjon (og referansenumre) for fly, hotell, evt. leiebil og/eller annen transport, og evt. annen informasjon du skulle trenge.

En slik dokumentmappe kan koste rundt 20-30 kroner der du finner kontor- og skolemateriell.

For enda bedre orden, arranger disse i rekkefølge over når du kommer til å trenge dem. Etter hvert som du bruker en bekreftelse eller behovet for bekreftelsen har passert (dvs. allerede sjekket inn eller hentet), legger du disse arkene bakerst i bunken, slik at den neste du kommer til å trenge alltid ligger fremst.

Jeg vet dette høres veldig petimeter-aktig ut, men slik type planlegging sparer mye tid når selve reisen er kommet i gang. Denne mappen legger du da lett tilgjengelig i håndbagasjen din (som er en ryggsekk eller liten koffert).

I håndbagasjen legger du da også en laptop (hvis du skal ha med deg dette), reiseadapter, ekstra batterier (til de tingene du måtte ha med deg i håndbagasjen), blader, bøker og evt. små dataspill til å korte ned reisen på.

Eksempel: liten dokumentmappe

Jeg vil også anbefale å anskaffe en liten dokumentmappe (A5-/A6-størrelse) som du kan ha i hånden. En slik mappe passer godt til å ha pass og boardingkort i, samt informasjon om den flyreisen du er på. Den jeg hadde med meg hadde også plass til en liten notatblokk, der jeg skrev ned flightnumre, klokkeslett, avstand, hvor lenge hver flyreise varte, og transport/hotell etter endt reise slik at jeg hadde dette lett for hånden uten at jeg trengte å plukke frem den store mappen til stadigheter. Denne lille mappen hadde også plass til en penn, og en liten lomme der jeg la passet mitt under reisen.

Da jeg skulle reise inn til USA, måtte jeg også fylle ut et lite skjema til passkontrollen og et lite skjema til fortolling, og begge disse passet veldig fint i denne mappen (for å unngå at de ble brettet eller krøllet).

Jeg fikk denne gratis hos Morris da jeg allikevel kjøpte meg noen reiseartikler (blant annet en sammenleggbar ryggsekk). Jeg så umiddelbart ikke nytten av den, men jeg etter hvert som reisen foregikk, merket jeg at jeg nesten ikke kunne ha klart stresset uten. Jeg vil anslå at hvis jeg ikke hadde fått den gratis, ville denne koste rundt 100-130 kr hos Morris, men jeg vil tro at de fleste som selger kofferter, lommebøker, ryggsekker og liknende også har noe slikt på lager.

Til slutt vil jeg også anbefale å ha både en sammenleggbar ryggsekk og en sammenleggbar bag i bagasjen. Ryggsekken kommer godt med til å bære en vannflaske eller to, håndduk, kamera, kart/brosjyrer og småting du kjøper når du er ute og går på dagtid. Den sammenleggbare bagen vil komme til nytte hvis du kjøper mange nok suvenirer til at du ikke får plass til dem ellers i bagasjen. Du må i så fall sikkert beregne å betale ekstra for å sjekke inn tilleggsbagasjen på returreisen, men det er tross alt ferietid, så dette er noe du nesten bare må regne med. Når du da pakker for returreisen vil jeg anbefale å legge kun myke ting (som f.eks. skitne klær i egen plastpose, bamser) i denne sammenleggbare bagen for å unngå skade på nyinnkjøpte ting (som ting i hard plast).

Pass og visum

For oss nordmenn  finnes det noe som heter “Visa Waiver program“. Dette vil si at du ikke trenger å søke om visum når du reiser som turist til USA (opphold i under 3 måneder). Dette krever da at du har et maskinlesbart pass. Har du skaffet eller fornyet pass de siste tre årene, har du garantert dette. Hvis du allerede har et pass, finn frem passet ditt og sjekk utløpsdatoen. Hvis det er under 1 år til utløpsdatoen når du reiser, vil jeg anbefale at du fornyer passet ditt allerede nå. Jeg fornyet mitt pass i mars i fjor, og da var ventetiden godt under en uke, så det lønner seg å være tidlig ute.

Søknadsskjema for pass får du ved å kontakte ditt nærmeste politi- eller lensmannskontor (hvis de ikke har muligheten til å utstede pass selv, vil de kunne opplyse hvor du kan gjøre dette). Det enkleste er da å ringe 02800 for å finne ut hvor du gjør dette. Mer informasjon om pass.

Når du ikke trenger visum til USA, må du likevel søke om en elektronisk reiseautorisasjon (ESTA – Electronic System for Travel Authorization), men dette gjør du først etter at du har bestilt fly og hotell, ettersom du bør legge inn informasjon om dette i søknadsskjemaet. Jeg kommer tilbake til dette senere i artikkelen.

På informasjonssidene til “Visa Waiver Program” står det riktignok at innreise godkjennes først når du er i grensekontrollen, men dette er da på lik linje som om du skulle ha fått godkjent visum på forhånd. Hvis du har papirene i orden, vil ikke dette være noe problem.

Selv om de fleste nordmenn ikke trenger å søke visum,  finnes det unntak. Hvis du har et gyldig pass (men eldre enn tre år), har tidligere blitt nektet visum til eller kastet ut av USA, har kriminelt rulleblad (uansett land), skal være i USA i lenger enn 3 måneder (90 dager), eller reiser inn til USA med privatfly eller -båt (altså noe annet enn vanlige rutefly eller -båter), da trenger du søke om visum (eller i det minste kontakte den amerikanske ambassaden for mer informasjon). Merk også at hvis du er aktiv i USA-fiendtlig politikk eller journalistikk, kan du også risikere å ikke slippe gjennom grensekontrollen. Faller du innenfor noen av disse kategoriene, vil jeg anbefale at du kontakter ambassaden om dette i god tid før avreise (og kanskje helst før du bestiller reisen).

Helse og forsikring

Vi som vanlige nordmenn har absolutt ingen dekning når det gjelder lege og sykehus når vi reiser til USA, og dermed trenger du reiseforsikring i tillegg. Dette vil da gjelde ved akutte behov hvis noe skulle skje mens du er ute og reiser.

Jeg hadde selv ikke behov for reiseforsikringen, så jeg kan ikke gi noen erfaringer med det amerikanske helsevesenet, men det var greit å ha den nødvendige tryggheten i bakhånd dersom noe skulle skje.

Hvis du har forsikring gjennom din arbeidsgiver, sjekk forsikringsavtalen din om denne inkluderer reiseforsikring, og evt. hvor mye denne dekker. Hvis du kommer til å betale flyreisen din (eller annen transport til/fra USA, minimum halvparten av reisekostnaden) med et kredittkort som ikke er fra banken din (re:membercard, Gebyrfri.no eller liknende), kan det hende du får dekt reiseforsikring gjennom dette kredittkortet. Sjekk eventuelt med kredittkortselskapet ditt.

Ellers skal det gå fint an å kjøpe reiseforsikring enten frittstående eller som fordelskunde hos de fleste forsikringsselskapene, men du bør absolutt ha dette klart i god tid før du reiser.

Bestilling

Hvis du bare skal til ett sted i USA, vil jeg anbefale å finne en leverandør som lar deg bestille både fly og hotell som en totalpakke. Jeg har hittil hatt god erfaring med Travellink (bare på fly til/fra Orlando i fjor, og både fly og hotell til Oslo tidligere i år), men Expedia er også en mye brukt leverandør.

Hvis du skal til to destinasjoner i USA, vil jeg anbefale å først bestille fly tur/retur til den av destinasjonene du planlegger å dra til sist (med varighet på hele USA-oppholdet), og deretter bestille fly tur/retur fra sluttdestinasjonen til den destinasjonen du vil begynne med. Flyreiser internt i USA kan nemlig bli billigere enn å bestille flyreisene enkeltvis. Det blir mange flyreiser på en gang, men det kan utrolig nok bli et billigere alternativ. Du må da kanskje regne med en overnatting på flyplassen etter den første delen av reisen.

Alternativt med mer enn én destinasjon i USA, kan du kontakte reisebyrået og be om pristilbud på en spesifikk reiserute, og eventuelt bestille hotell separat (for å få akkurat de hotellene du vil ha).

Selv har jeg erfart at Travellink har generelt lave priser, men hvis du er ute etter absolutt billigste alternativ, kan du bruke et verktøy som Finn.no Reise for å finne det billigste alternativet.

Bestille hotell i Las Vegas

De fleste hoteller på The Strip (som er den mest kjente gaten med de fleste av casinoene i Las Vegas) er relativt billige for sine standarder, så jeg vil anbefale å gå for luksus i nærheten av de showene du ønsker å få med deg.

Selv valgte jeg The Venetian, ettersom jeg er stor fan av Blue Man Group, og de har da et fast show gående på hotellområdet til The Venetian. Som fan av Blue Man Group går det også an å velge Palazzo, som er søsterhotellet til The Venetian, og som ligger like ved siden av, og det er også gangvei mellom disse to hotellene, og de er også sammenkoblet via kjøpesenteret Grand Canal Shoppes. Disse to hotellene er i skrivende stund også hjem for Madame Tussaud’s i Las Vegas, Wayne Brady, David Spade, Joan Rivers og Phantom – The Las Vegas Spectacular (en Las Vegas-versjon av den kjente musikalen The Phantom of the Opera). Det viste seg også at som hotellgjest hos The Venetian eller Palazzo hadde jeg også rabatter på alle disse showene (det vil da gå fint å reservere billett(er) ved å ringe fra hotellrommet tidligere på dagen).

Jeg vil anbefale at du sjekker turistsidene for Las Vegas for å finne ut hvilke show og aktiviteter som interesserer deg, og velge det hotellet som er nærmest de fleste av showene/aktivitetene du vil ha med deg.

Legg altså merke til adressene eller kartplasseringene til disse aktivitetene slik at du kan finne de igjen når du går i gang med selve bestillingen.

Bestilling av hotell gjøres enklest og billig hos Travellink, Hotels.com (Expedia er forresten nesten det samme som Hotels.com, begge er kjente merkenavn innenfor Expedia-kjeden) eller ved å finne den aller billigste tjenesten gjennom Finn.no Reise. Etter å ha valgt reisemål og dato, velg å kun vise 4- og 5-stjernes hoteller, og vis deretter resultatene på kart. Grunnen til valget av hotellstjerner er rett og slett et kvalitetsspørsmål. Jeg tenker som så at når man først reiser til Las Vegas, kan man like godt velge seg litt luksus. Med dagens valutakurs koster et firestjerneshotell rundt 400-700 kr per natt, mens et femstjernes hotell ligger på rundt tusenlappen for natten.

Bestille hotell i Orlando

Orlando er mest kjent for sine temaparker, der Walt Disney World kanskje er den mest kjente, med Universal Studios Florida hakk i hæl. Sistnevnte vil da også få selskap med en temapark for Harry Potter som en del av sitt tilbud i løpet av våren 2010. Hvis du er fan av temaparker, er det absolutt verdt å ta turen innom både Disney World og Universal i løpet av oppholdet.

Disney World omfatter 4 parker; Magic Kingdom (med fokus på Disney-magien), Hollywood Studios (med fokus på film, TV og animasjon, også bak kamera), Epcot (med fokus på vitenskap, og inkluderer også World Showcase, der flere land presenterer av sin kultur) og Animal Kingdom (en ren dyrepark). Universal Studios omfatter da Universal Studios (med fokus på film, både foran og bak kamera), Islands of Adventure (med fokus på tegneseriefigurer som Hulken og Spider-Man, eventyrfilmer, Jurassic Park, verdenen til den amerikanske barnebokforfatteren Dr. Seuss, og nå også Harry Potter), Wet’n Wild Water Park (med fokus på forskjellige vannopplevelser), og CityWalk (som er en lang gate med restauranter, barer og nattklubber med forskjellige tema, og har også show med Blue Man Group og en stor kino).

Både Disney og Universal har flere hoteller på sine områder, med fordeler i forbindelse med tilknyttede parker. Disse kan da utforskes hos Walt Disney World Resorts og Universal Orlando Resort.

De som bor på et av hotellene hos Universal har forresten også inkludert tilgang til Express-køene på de fleste av attraksjonene (du får da kortere ventetid på disse attraksjonene; maks et kvarters venting, sammenliknet med opp mot 45-60 minutter venting uten Express-kort), men tilgang til Universal Express kan også kjøpes separat inne på parkområdet. Ettersom hvert av disse resort-hotellene gjerne har hver sin stil, vil jeg anbefale å gå etter den stilen som passer for deg og ikke minst hva lommeboken kan strekke til.

Med de fleste av disse resort-hotellene får du også bestilt hotellpakker, som gjerne inkluderer billetter til de tilknyttede parkene, men dette er noe du får velge selv. Med dagens dollarkurs går det faktisk greit å bestille hotell direkte fra den resort-siden du ønsker å tilbringe mest tid hos, men de beste tilbudene finner du gjerne hos Travellink, Hotels.com/Expedia eller gjennom Finn.no Reise. Husk da på at her får du kun hotelloppholdet (og evt. også flyreise). Inngangsbillett til parkene kommer i tillegg.

Bestille transport

Jeg har ikke sertifikat selv, så jeg har ingen erfaring med leiebil-tilbudet i USA.

Hvis du ønsker å bruke leiebil, vil jeg anbefale at du besøker hjemmesiden til den flyplassen du lander på sist (dvs. i den byen du skal oppholde deg i) og sjekker hvilke leiebilfirmaer som er tilgjengelig der. Deretter blir det å ta kontakt med det firmaet som er mest kjent (gjerne et du allerede har tilgang på i nærheten av ditt eget bosted, slik at du kjenner litt til merkenavnet fra før). Dette gir lettest tilgang til leiebil i det øyeblikket du lander.

I Las Vegas er transport lett å komme over, både når det gjelder Airport Shuttle (minibuss til/fra flyplassen), limousine og taxi. Spesielt drosjene er gjerne linet opp utenfor hotellene på The Strip slik at det går raskt å få tak i dette. Jeg kommer litt tilbake til dette senere i artikkelen.

I Orlando også Airport Shuttle lett å få tak i når du lander, spesielt med Disney, som har egne busser til sine hoteller. Hvis du bor på andre hoteller enn Disney og vil unngå køer til skranke, kan jeg anbefale å forhåndsbestille og betale transporten fra flyplassen til hotellet ditt (og retur) hos Mears Transportation. Der kan du også forhåndsbestille transport til andre temaparker (etter at du har lagt inn transport fra/til flyplass). Med transport til/fra flyplass angir du når du lander og når du letter (og/eller når du vil bli hentet), mens med transport til temapark (Attraction Transportation) får du egentlig bare ut en verdikupong uten spesifisert dato/tid, og her ringer du bare til kundesenteret deres dagen før du skal reise til temaparken for å avtale tidspunkt (avreise fra hotellet, men du kan også avtale retur senest 3 timer før avreise fra temaparken). Etter at transporten er bestilt og forhåndsbetalt, er det bare å ta med seg bekreftelsen og plukke opp billettene ved en selvbetjeningskiosk (enten ved bruk av strekkode eller å taste inn bekreftelseskoden) når du lander i Orlando. Hvis du går til informasjonssiden for Airport Transportation hos Mears og velger den transportmåten du reiser fra flyplassen med (Luxury Sedan (som rett og slett er en liten limousine), Shuttle eller Taxi), deretter klikker ordet “here” i tekstlinjen “Click here to see how easy it is to use our service at Orlando International Airport” og til sist velger flyselskap, vil du få opp beskrivelse med video hvordan du kommer fra gaten du lander ved, gjennom bagasjehentingen og til der du finner din transport (og evt. der du finner kundesenteret med selvbetjeningskioskene). Har du vanskeligheter med å huske denne ruten utenat, kan du godt skrive ut denne beskrivelsen og legge den i dokumentmappen sammen med bekreftelsene på fly- og hotellbestillinger. Hos Mears kan du forresten redigere tidsavtaler, flyinformasjon og evt. legge til flere transporteringer (andre parker, venner/kjente, osv) opptil 24 timer før den første transporten. Du må bare betale (eller få refundert) mellomlegget på endringene du gjør.

Visumfritt til USA

Det som gjenstår nå, er å fylle ut reiseautorisasjonen du skal ha med deg for å reise visumfritt til USA.

Finn frem flybekreftelsene dine, hotellbekreftelsen på første destinasjon og passet ditt (hvis du har bestilt nytt pass, vent til du har mottatt det nye passet) før du går til hjemmesiden for ESTA. Velg evt. språk (men engelsk skal gå greit nok), bla ned på siden og velg knappen “Apply” (eller “Søk”, hvis du har valgt norsk). Den neste siden inneholder grunnleggende nok det jeg allerede har nevnt av informasjon om visumfri innreise tidligere i denne artikkelen, men du kan godt lese gjennom dette en ekstra gang. Marker at du har lest og godtar vilkårene og gå videre (“Next” eller “Neste”).

Samtlige felt i dette søknadsskjemaet har forklaringer ved å klikke på spørsmålstegnet ved feltet, men kort oppsummert, skal navn og fødselsdato fylles ut på nøyaktig samme måte som det står trykt i passet ditt. Bare felt som har en rød stjerne ved seg er påkrevd, men hvis du har informasjonen tilgjengelig vil jeg anbefale å også fylle ut de feltene som ikke er påkrevd, mest for å gjøre søknaden så fullstendig som mulig. Under reiseinformasjon, fyll her ut den siste byen du reiser fra når du reiser inn til USA (altså den byen på reiseruten som tar deg direkte inn i USA; hvis reiseruten er Trondheim-Oslo-Philadelphia-Orlando, er det “Oslo” du skal fylle ut her), samt informasjon om flight (selskap og nummer – nummeret trenger bare bestå av selve nummeret i flightnummeret, ettersom de første bokstavene faktisk angir flyselskapet; flyinformasjonen gjelder da for Oslo-Philadelphia i eksempelet jeg nevnte tidligere). Under informasjon om oppholdet, skal du her oppgi det hotellet du skal bo på aller først, gjerne med full adresse (dette kan du vanligvis finne på hotellets hjemmeside). De fleste av oss kan faktisk svare nei på samtlige spørsmål videre nedover (A-G), men jeg vil anbefale at du likevel leser nøye gjennom disse spørsmålene og svarer 100% ærlig på dem. Helt til sist er det en avkrysningsboks som bekrefter at du godtar og forstår vilkårene i søknaden. Hvis du fyller ut dette skjemaet for noen andre enn deg selv (hvis de du evt. reiser med ikke har mulighet til å fylle ut dette skjemaet selv), må du altså krysse av i den andre boksen også. Velg neste-knappen for å begynne innsendingen.

Vanligvis vil det ta kort tid til søknaden er godkjent (for min del ble den godkjent i det øyeblikket jeg hadde sendt den inn). Skriv ut sluttbekreftelsen og legg denne i den “store” dokumentmappen.

Hvis du skal reise sammen med noen, gjenta denne prosessen for hver av de du reiser med. De samme opplysningene må du vanligvis også fylle ut på det lille skjemaet du får utdelt under flyreisen inn til USA, så her er det egentlig bare å gjenta det du allerede har svart. Hvis jeg husker riktig, var dette skjemaet trykt på et grønt ark (og i størrelse på et stort bokmerke). Dette skjemaet skal da leveres inn til passkontrollen, mens det blå skjemaet du også får utdelt skal fylles ut og leveres til tollvakten du passerer ved innreise.

Før avreise

Organisering

Nå som alt er bestilt, vil jeg anbefale å samle alle bekreftelser du har fått på e-post i en egen e-postmappe i det e-postprogrammet ditt, og vente med å skrive ut de aller fleste bekreftelsene til rundt en måned før avreise. Dette er fordi flyreisene kan endre seg (om så bare noen minutter) i løpet av månedene frem mot avreisetiden.

Mobiltelefon

Bruk av en norsk mobiltelefon er spesielt dyrt i USA, så jeg vil anbefale å leie enten en mobiltelefon eller et SIM-kort til hver av de som reiser. Jeg fant ut at selskaper som Cellhire passer til nettopp dette formålet. Her leier du da en mobiltelefon eller SIM-kort for en begrenset periode. Prisen for leie av SIM-kort er $9 per uke eller $29 for en måned, med oppstartspris på $19.99 (OBS! Du må ha en telefon uten operatørlås for å kunne bruke SIM-kortet). Leie av en enkel mobiltelefon er $19 per uke eller $69 per måned, også her med en startpris på $19.99. Samtaleprisene ligger på omtrent det samme som mobilsamtaler i Norge og fra Norge til utlandet, så det er absolutt verdt prisen hvis du vet du kommer til å ha telefonkontakt med de der hjemme. Det er verdt å merke seg at dette kan bare leveres innenfor USA, men det omgår du ved å bare levere til det første hotellet du skal bo på.

Som kunde utenfor USA må du også kontakte salgsavdelingen (gjerne på e-post) for å avtale når telefonen eller SIM-kortet skal leveres, og for å godkjenne kredittkortet du skal betale. Ettersom jeg hadde et internasjonalt kredittkort (dvs. ikke fra en amerikansk bank) måtte jeg scanne inn passet (bare den siden med bilde og personlia) og kredittkortet (forside og bakside) og sende dette inn på faks (det gikk også fint å sende det innskannede bildet som vedlegg på e-post). Det som også er verdt å merke seg, er at som internasjonal kunde tar de et depositum på $525, og dette trekkes i en av ukene før avreise. Dette vil bli refundert etter at utstyret er returnert, med leieavgifter og samtaleavgifter trukket fra. I pakken med mobiltelefonen eller SIM-kortet følger det også med en ferdig frankert og adressert returkonvolutt som du putter utstyret i når du reiser tilbake til Norge. Denne bør da (for sikkerhetens skyld) leveres hos et servicesenter for UPS som gjerne finnes på mange internasjonale flyplasser.

Det er i praksis veldig enkelt (spesielt hvis du begynner med dette såpass tidlig som april, med tanke på avreise i begynnelsen av juli), og mye billigere enn å bruke ditt norske mobilabonnement i USA.

Forhåndsplanlegging for Las Vegas

Show blir sjelden eller aldri utsolgt før noen timer før selve showet starter, så det er ikke nødvendig med for mye planlegging her. Jeg vil anbefale å notere dager og tider showene foregår, og hvor du kan bestille disse (enten online hvis du har med deg en laptop-PC, eller telefonnumre du kan ringe, eller begge deler), slik at du bare trenger å bestille disse når du først er kommet frem på hotellet i Las Vegas.

Turistinformasjonen for Las Vegas har gjerne en oversikt over show og attraksjoner som finnes her. Du finner også kart og brosjyrer som kan lastes ned og skrives ut som hendig referanse.

Jeg vil anbefale her å lage to lister; en liste over de tingene du definitivt skal ha med deg under besøket, og en liste over de tingene du kan få med deg hvis du har tid til overs. En slik oversikt på forhånd vil spare mye tid slik at du kan få med deg så mye som mulig.

Foruten selve Las Vegas, er også landemerkene Gran Canyon og Hoover Dam noen timers kjøring unna, og det arrangeres dagsturer dit daglig (av flere selskaper). Hvis du har planer om å få med noen av disse turene må du beregne å bruke nesten en hel dag bare på denne turen (de arrangerte turene koster fra $79 per person, alt etter turlengde og komfort). Selv hadde jeg ikke tid til slike rundturer da jeg var i Las Vegas sommeren 2009, så jeg har ingen personlige erfaringer med dette.

Forhåndsplanlegging for Orlando

Som sagt tidligere, de fleste velger å dra på temaparkene hos Disney World og Universal Studios i Orlando (fastboende i Florida får gjerne også store rabatter på sesongkort her).

Det som gjerne forbindes med slike store temaparker, er køer og venting før man faktisk får slippe inn. For å korte ned på denne ventetiden, vil jeg anbefale å besøke nettsidene deres og planlegge hvilke attraksjoner du vil ha med deg, og hvor disse er plassert på kartet over parken. Legg også merke til hvilke attraksjoner som har FASTPASS (Disney) og Universal Express (Universal) slik at du gjerne kan planlegge ruten gjennom parken etter disse. På Disney Worlds nettsider kan du også merke av de attraksjonene du vil besøke direkte, og lage ditt eget kart over parken der bare disse attraksjonene er avmerket (dette blir da vanligvis en PDF-fil som du kan skrive ut).

FASTPASS er altså Disney-parkenes tiltak for å minske køer på enkelte attraksjoner; 4-5 attraksjoner i hver park (7 attraksjoner i Magic Kingdom) er i skrivende stund tilknyttet FASTPASS. Denne tjenesten reserverer din plass i køen for attraksjonen, der du da kommer tilbake til attraksjonen på et senere tidspunkt (omtrent en times tidsrom) og kan bare gå rett inn (under 5 minutter ventetid) når du returnerer i dette tidsrommet. Mens du venter kan du gå til en annen attraksjon, tilbringe tiden på et spisested og/eller ta en pust i bakken. Du kan bare ha reservert plass i en slik kø av gangen, så velg med omhu. Det kan også være at du må vente en tid før du kan bruke FASTPASS-tjenesten igjen på en annen attraksjon, men jeg merket ikke noen stor forskjell (vanligvis opptil en time). Du trenger å ha tilgjengelig inngangsbilletten din for å få hver FASTPASS-billett (som da leveres inn igjen når du returnerer til attraksjonen), så hvis det er flere som reiser med deg, må alle få utstedt FASTPASS på hver sin inngangsbillett. Denne tjenesten er gratis.

Universal Express er Universal-parkenes tiltak for de som vil forbedre opplevelsen sin. Dette er gratis for de som bor på et av de tre hotellene på parkområdet (du bare viser frem romnøkkelen din til betjeningen), og koster alt fra $19.99 for dagspass for én park, og fra $25.99 for begge parkene. Prisen kommer i tillegg til inngangsbilletten, og varierer etter dag og sesong, men vanlig pris for dagspass i midten av juli er $39.99 (1 park) eller $45.99 (2 parker). De fleste attraksjonene hos Universal har altså to køer; en for vanlige dødlige, den andre er for Express. Ventetiden på den vanlige køen kan være alt fra 45-60 minutter, mens ventetiden i Express er maksimalt 15 minutter. Hvis du altså ikke bor på et av de tre hotellene tilknyttet Universal, kan du forhåndskjøpe Express Pass på nettsidene til Universal Studios eller på en av butikkene rett innenfor inngangen til parkene.

I begge tilfeller er det enkleste å forhåndskjøpe også parkbillettene før du reiser fra Norge. Du plukker opp billettene i en egen luke eller selvbetjeningsautomat ved inngangen når du kommer dit. Hos Universal-hotellene er det også en slik automat ved kundeskranken inne på hotellet.

Her kommer da planleggingen godt med. Lag to lister for hver park du skal besøke; en liste med de attraksjonene du absolutt skal ha med deg, og en liste med attraksjoner du gjerne vil besøke når du får tid. Er du godt trent, kan du beregne å bruke 50-60 minutter per attraksjon (det gjelder både hos Disney og Universal; beregn ca. 30-40-minutter hvis du har tilgang til Express-køene hos Universal). I tillegg til selve køtiden og selve attraksjonen, har jeg da også innberegnet matpauser, butikkpauser og tiden det tar å gå til hver attraksjon.

Samtlige parker åpner kl. 9 om morgenen. Hos Universal stenger hovedparken kl. 21, og Islands of Adventure kl. 22 om sommeren (CityWalk er åpent fra 11 på dagen til 2 om natten hver dag hele året). Hos Disney varierer stengetidene etter sesong og dag, men vanligvis stenger parkene i tidsrommet 18-21 på kvelden. Enkelte av attraksjonene hos Disney holder også lenger åpent for gjester på enkelte av hotellene (såkalt Extra Magic Hours). Faktiske åpningstider hos Disney (og stengte attraksjoner) akkurat i det tidsrommet du skal være der finner du i kalenderen. Utfra dette kan du finne ut hvor lang tid du vil trenge på hver park, og dermed forhåndskjøpe inngangsbilletter bare for det antall dager du kommer til å bruke.

Som standard gjelder billetten din kun for en park per dag, men det går også an å kjøpe tilleggspakke hvis du vil bytte park (kun innenfor samme park-eier, selvfølgelig) i løpet av dagen. Hos Disney heter dette Park Hopper, og hos Universal er dette Park-to-Park Access. Selv kjøpte jeg et 3 dagers pass hos Disney, mens inngangsbillett var bakt inn i pakken jeg hadde forhåndskjøpt hos Universal (jeg var der i en uke), og hos Disney rakk jeg å besøke Hollywood Studios, Epcot (med en liten tur innom Norge hos World Showcase) og en liten del av Magic Kingdom, og jeg anser meg selv som fullstendig utrent (les: sofagris). Selv om jeg ikke fikk med meg så mye av Magic Kingdom som jeg hadde håpt, fikk jeg allikevel en stor opplevelse på den tiden jeg hadde til rådighet.

Baggasje og reiseeffekter

Først og fremst bør du ha en stor og solid koffert; gjerne en koffert per person som reiser. Flyreiser går gjerne hardt utover den innsjekkede baggasjen din, spesielt fra bakkemannskapet på flyplassene. Hvis du skal feriere i by eller i temaparker (og bo på hotell) vil gode håndtak og gode hjul på kofferten være lykken selv. En koffert må forresten ikke være av plast, det er den utvendige slitasjen og hvor godt den beskytter innholdet som teller. Pass også på å merke baggasjen din tydelig med navn og mobilnummer, gjerne ved bruk av solide baggasjelapper som festes på håndtaket (helst i plast; disse får du gjerne kjøpt der du også får kjøpt kofferter).

Hvis du velger baggasje som du vil låse, bør du velge en lås som er TSA-vennlig (dvs. at reisemyndigheter kan åpne baggasjen uten å skade låsen; TSA = Transport Security Administration, de har blant annet ansvar for sikkerhetskontroll av både passasjerer og baggasje i USA); dette er gjerne merket med et rødt symbol (en fakkel eller en skråstilt firkant) på selve låsen.

I kofferten bør du pakke med deg solkrem (hvilken solfaktor vil variere med hudtypen fra person til person, men solfaktor 40 kommer gjerne godt med), solbriller, lette klær (shorts/skjørt, T-skjorter og badetøy for soldager), pentøy (kveldsantrekk), forskjellige sko (pene sko til kveldsantrekket, komfortable sko for lange gåturer, osv) og regnponcho eller en kompakt paraply. Det er ikke sikkert du vil få bruk for de sistnevnte, men spesielt i Orlando kan været fort skifte (du kan også få kjøpt regnponcho og paraply hvis du ferdes på temaparkene i Orlando, så det er ikke et krav å pakke med seg dette). Solkrem med solfaktor og solbriller er i det minste et krav (det gjelder også macho-menn 😉 ). Gnagsårplaster kommer også godt med.

Elektronisk utstyr som bærbar PC, digitalkamera, bærbare dataspill pakker du helst i håndbagasjen du tar med deg inn i flykabinen; mest for å sikre at disse ikke får røff behandling av bakkemannskap, men også for å ha full kontroll over hvor du har ting. Disse tingene kommer også godt med hvis du finner fine motiver å fotografere under flyreisen eller for å få tiden til å gå mens du venter på neste fly. Du vil også trenge et reiseadapter til alt du har med deg som bruker strømkabel (det holder med ett), forutsatt at laderen eller telefonen din takler strømnettet i USA.

For å finne ut dette, sjekk strømkabelen eller laderen din etter en type merkelapp som sier hva den takler av strøm (det står gjerne på samme etikett som modellnavn/-nummer, serienumre, godkjenningsmerker, osv). For nyere mobiltelefoner er dette gjerne trykt på boksen med strømpluggen. Du skal se etter “Input”, “In” eller liknende; hvis det står noe som 120-230V og 50-60Hz (eller tallområder som inkluderer 120V spenning (voltage) og 60Hz frekvens (frequency) – det er disse USA bruker for elektrisitet de fleste steder; i Norge bruker vi 230V og 50Hz), vil du bare trenge reiseadapteret i tillegg til selve laderen/kabelen. Et slikt adapter endrer nemlig bare selve strømkontakten, mens en transformator i laderen (eller midt på kabelen) som er merket på denne måten takler da de fleste strømnett direkte. Det er ikke alle ladere og strømkabler som takler dette, så sjekk alt du skal ha med deg som bruker strøm (enten via kabel eller via oppladbart batteri). Jeg vil anbefale å gå for et reiseadapter med jording, og dette koster vanligvis rundt 200 kr. Et slikt reiseadapter med flere typer plugger vil du også kunne få bruk for hvis du reiser til andre land i verden senere.

Som jeg nevnte tidligere i artikkelen, vil jeg anbefale å kjøpe en liten sammenleggbar ryggsekk, samt en sammenleggbar bag. Ryggsekken blir praktisk å bruke når du er ute og går på dagtid, spesielt til å ha med håndduk (til å tørke svette med, du kan fint bruke en fra hotellrommet) og en eller flere vannflasker, samt kamera og småting du kjøper underveis.

Du bør også ha en skjult lomme til å ha på innsiden av klærne, der du oppbevarer pass (når du ikke reiser med fly eller er på hotelrommet), nøkkelkort til hotellrommet, større sedler og kredittkort til daglig bruk. Småmynter går vanligvis fint å ha i en mindre lommebok og/eller i et mindre bur i ryggsekken (spesielt hvis du skal i temaparker – flygende småmynt tar seg dårlig ut i en berg-og-dalbane).

Jeg vil også anbefale at du skaffer et godt digitalt kompaktkamera hvis du ikke har noe tilsvarende fra før. Selv gikk jeg til anskaffelse av et Canon Digital IXUS 870 IS i forkant av min ferie. Valget falt på dette kameraet fordi det var noe bedre og flatere enn det Canon-kameraet jeg hadde fra før, og jeg fant dette kameraet til en god pris. Canon-kameraer generelt er også veldig brukervennlige etter min erfaring, og jeg kan egentlig anbefale et hvilket som helst kamera i IXUS-serien, ettersom alle disse gir god kvalitet med en kompakt størrelse til en god pris. Prisene ligger på rundt 1500-3000 kr, alt etter hvilken butikk og hvilke spesifikasjoner du velger.

I neste del vil jeg ta for meg selve reisen.