Ferie i USA, del 2 av 2

This article is intended for Norwegians who’d like to repeat my vacation last year, either in whole or in part. It contains information on travel, booking and other travel tips when going on vacation to either Las Vegas (Nevada), Orlando (Florida), or both.

Min ferie i fjor sommer (2009) gikk til for første gang utenfor Europa, destinasjon USA, og jeg reiste helt alene. Nå i etterkant tenkte jeg å dele noen tips basert på mine egne erfaringer både i planleggingen og under selve reisen. Jeg føler at disse kan være til nytte for andre som kan tenke seg å reise til USA, og kanskje alene.

Dette er del 2 av 2 i artikkelserien rundt dette temaet. For planleggingsprosessen og innkjøp før avreise, sjekk del 1 i denne serien. Denne delen vil ta for seg selve reisen.

Uken før avreise

Først av alt, bør du dobbelsjekke at alle papirer er skrevet ut og lagt i dokumentmappen jeg har nevnt tidligere. Mange flyselskaper lar deg sjekke inn via nett eller mobil opptil et døgn før avreise. SAS/Widerøe og Lufthansa lar deg sjekke inn opptil 22 timer før avgang, US Airways lar deg sjekke inn opptil 24 timer før avgang, mens Norwegian ikke har denne muligheten. Sjekk med ditt flyselskaps nettsider, og benytt deg av muligheten dersom dette er mulig. Det greieste er å sjekke inn via nett kvelden før du reiser (du må kanskje gjøre dette for hvert flyselskap du reiser med), da er du garantert å være med flyet hvis det går som planlagt.

Kvelden før avreise bør du også notere flyavganger, flightnumre, flytider (lengden på hver flyreise), bekreftelseskode, evt. leiebilselskap (med bekreftelseskode) eller annen transport som er forhåndsbestilt, samt hotellet du skal bo på. Hvis du har følgt rådet mitt om en liten dokumentmappe, kan du bruke notisblokkplassen i denne til å notere dette på. Dette gjør at denne informasjonen ligger lett tilgjengelig slik at du slipper å ta frem den store dokumentmappen til stadigheter. Legg også passet ditt i denne lille dokumentmappen, og legg dokumentmappen godt synlig og lett tilgjengelig slik at du ikke glemmer denne når du reiser hjemmefra. Den store dokumentmappen kan du legge i håndbagasjen din (den du tar med deg om bord på flyet).

Personlig fant jeg at denne lille dokumentmappen var et nyttig verktøy under selve flyreisen, og sparte meg mye tid slik at jeg slapp å bla meg gjennom arkbunken fra den store mappen til stadigheter. Alt jeg trengte av informasjon underveis var lett tilgjengelig med denne.

Før du reiser hjemmefra, bør du absolutt skrive din kontaktinformasjon på bagasjelapper og feste de i et av håndtakene på både kofferten og håndbagasjen, i tilfelle du skulle miste synet av en av disse. Det vil i de fleste tilfeller holde med navn (fornavn og etternavn), samt telefonnummer (med +47 foran, i internasjonale tilfeller), gjerne ditt mobilnummer i Norge.

Hvis du har bestilt leie av telefon eller SIM-kort, bør du lese inn telefonnummeret til dette på din mobilsvarer (både på norsk og engelsk, med mindre du kan lese inn en egen melding for internasjonale numre) så snart du har dette tilgjengelig slik at de som ringer kan vite hvordan de kan nå tak i deg. Dette blir spesielt hendig dersom du er så uheldig å miste bagasjen din underveis. Gi også dette nummeret til de du planlegger å ha jevnlig kontakt med underveis. Personlig fikk jeg ikke vite mitt “nye” mobilnummer før jeg hentet pakken min i hotellresepsjonen, men hvis du tar kontakt med selskapet du leier hos, vil de sikkert ha denne informasjonen tilgjengelig i det øyeblikket de sender pakken til hotellet du bor på (hvis du ankommer på en helgedag, vil de vanligvis sende pakken på en onsdag slik at denne er fremme på fredagen).

Pass også på å overføre flere timer med musikk og/eller lydbøker til din musikkspiller (enten dette er en iPod, MP3-spiller eller din mobiltelefon), og at både musikkspilleren og mobiltelefonen har fulloppladet batteri når du reiser fra hjemmet (la gjerne disse enhetene stå til lading til siste minutt før avreise hjemmefra – legg samtidig ladere i baggasjen du tar med deg i flykabinen etter at disse er koblet fra).

Når det gjelder bekledning, vil jeg anbefale løse og komfortable klær, helst uten trykk (bilde/tekst) som kan anses som offensiv på noen måte (dette for å unngå å bli stoppet), samt løse sko som er lette å både ta av og ta på igjen. Unngå også å ha på deg smykker og andre unødvendige ting under selve reisen, ettersom dette kan trege ned køen i sikkerhetskontrolen.

Været i både Las Vegas og Orlando i sommerhalvåret er ganske varmt, fra 20-30 grader i mai helt opp i 30-40 grader i juli. I vinterhalvåret kan temperaturene disse to stedene ligge helt ned i 5-10 grader. Lenger nord i USA er temperaturene nærmere forholdene i Nord-Europa (omtrentlig fra Danmark i sør til Trondheim i nord). Sjekk gjerne værforholdene (med langtidsvarsel) på yr.no eller andre nettsteder for værvarsling. De fleste værnettstedene har også værvarsling for de større byene i verden.

Medisiner

Hvis du skal ha med deg medisiner i bagasjen, trenger du normalt ikke ha med deg noen legeerklæring. Jeg fikk vite fra de på apoteket at det vil i de fleste tilfeller holde å ha med seg medisinene i originalemballasjen. Der står nemlig påtrykt innholdsfortegnelse med virkestoffer, i tillegg til reseptkvitteringen på de medisinene som er reseptbelagt.

Selv har jeg pollenallergi (bjørk og gress) og en lettere astma (som kun utløses i ekstreme tilfeller, men jeg har alltid med meg medisin på reise i tilfelle jeg skulle få et anfall), noe som kan regnes som “lettere” kroniske sykdommer.

Jeg vil heller anbefale at kun de som bruker sterkere legemidler (som angår ADHD/ADD, nerver, hjerne, hjerte og/eller sterke smerter) skaffer seg en erklæring fra lege, ettersom dette er legemidler som kan misbrukes av de som ikke har disse diagnosene (og mistanken om enten misbruk eller svartebørssalg kan fort komme opp). Det vil i de fleste tilfeller holde å kontakte din fastleges kontor og be om dette. Du vil vanligvis få valget mellom å kunne hente dette i resepsjonen hos din fastlege etter noen dager eller å få tilsendt dette i posten. For å unngå forsinkelser vil jeg anbefale å gjøre dette minimum to uker før avreise.

Flyplassen og flyreisen

Kleskode

Først av alt vil jeg anbefale å reise i løse og ledige klær, både for komfort og med tanke på sikkerhetskontroller. Treningsbukser eller liknende, lave sko (ikke tykke såler, sandaler, stillettsko eller sko med metall eller mye “dingeldangel”) og en nøytral T-skjorte/genser er det aller beste.

T-skjorter eller gensere med trykk er vanligvis ikke å anbefale, spesielt ikke med kontroversielle (eller på grensen kontroversielle) design. Sterke uttrykk (enten sterk språkbruk eller sterke meninger), logo for enkelte typer musikkgrupper/-sjangre og/eller spesiell humor er eksempler på design som fort kan bli mistenkeliggjort av utenforstående, da spesielt med tanke på sikkerhetsvakter på flyplassen. Hvis du blir mistenkeliggjort, kan flyreisen fort ta en annen vending, enten ved et lengre opphold i sikkerhetskontrollen for avhør eller gjennomsøking av medbragt bagasje, og/eller inndratt visum/oppholdstillatelse.

Lave sko eller joggesko er mest komfortabelt, spesielt hvis du kommer til en flyplass der det er et stykke å gå til ditt fly (enda mer spesielt hvis du er sent ute og må løpe). Lette sko gjør også at du kommer raskere gjennom sikkerhetskontrollen.

Tenk ikke på utseendet under selve flyreisen, tenk mest på din egen komfort.

Oppmøte/innsjekking

Uansett reisemål vil jeg anbefale å møte opp på flyplassen senest halvannen time før avreise. Da er du sikret mot eventuelle forsinkelser underveis, og du har god tid til å sjekke inn bagasje. Selv om du er allerede sjekket inn på flyet, må du også sjekke inn bagasjen. Dette gjør du enklest ved å dra kredittkortet du betalte reisen med (eller taste inn bekreftelseskoden) i en av selvbetjeningsautomatene som finnes på de fleste flyplasser. Du får riktignok beskjed om at du allerede er innsjekket, men her skal du da velge å sjekke inn bagasje (kjekt å vite for de som ikke reiser så mye med fly). Etter at du har merket kofferten din med lappen som ble skrevet ut fra automaten (følg instruksjonene nøye – det finnes noen som dessverre klarer å bomme på dette punktet), er det bare å levere disse inn i bagasjeskranken (Baggage Drop) for ditt flyselskap.

Det kan være kø både til selvbetjeningsautomatene, til baggasjeskranken og til sikkerhetskontrollen, så her lønner det seg å være tidlig ute. Du må nemlig ha levert fra deg baggasjen innen tidsfristen for at denne skal komme med (vanligvis 30 minutter før innenlandsreiser, og 1 time før utenlandsreiser – tider kan variere for flyplassene).

Sikkerhetskontrollen

Dette er mest tips til de som ikke reiser med fly ofte, eller som ikke har reist med fly de siste 6-7 årene. Hvis du har reist med fly det siste året (uansett reisemål), kan du godt hoppe videre til neste overskrift.

Spesielt etter terroristangrepene 11. september 2001, har sikkerhetskontrollen blitt innskjerpet en god del. Køen inn til selve sikkerhetskontrollen bruker også å være relativ lang, så du må beregne å tilbringe minimum 15 minutter, kanskje opp i en halvtime, bare for å komme gjennom sikkerhetskontrollen.

Før du kommer frem til sikkerhetsbåndet, beregn gjerne hvor mange plasttrau du vil trenge; du skal nemlig legge fra deg ytterjakke (hvis du har dette), lommebok, nøkler, mobiltelefon (evt. MP3-spiller), belte, sko, håndbagasje, klokker, smykker, samt andre løse ting du bærer med deg i trau som skal gjennomsøkes av røntgenmaskinen. Hvis du har med deg laptop i håndbagasjen, skal denne tas ut av håndbagasjen og legges for seg selv. Hvis du vet hvor mange trau du vil trenge, kan du plukke med deg dette når du kommer frem til denne delen av køen, og dermed unngå å være den som bremser opp køen. Hvis du vil, kan du gjerne trene litt på dette i uken før du reiser for første gang, slik at du finner en rytme med å ta av deg disse tingene og samle sammen tingene igjen etterpå. De aller fleste blir ikke stoppet, så når tingene først er lagt på båndet inn i røntgenmaskinen, går køen veldig raskt (under minuttet) fra du har lagt fra deg tingene til du må plukke dem opp igjen på den andre siden.

Mens du står i køen både før og etter sikkerhetskontrollen, begrens praten din til hverdagslige småting hvis du føler for å  få tiden til å gå, og for all del, unngå å bruke humor generelt. Selv situasjonshumor kan slå feil ut slik at du risikerer å bli stoppet. Vaktene i sikkerhetskontrollen er nemlig trent til å ta alle typer utsagn med en viss grad av alvor. Du kan risikere at en vits om terrorisme eller ulovlige ting i baggasjen blir tatt på alvor, og da risikerer du både bøter og å ikke komme med på flyet ditt. Lettere humor kan gå an, men trå forsiktig også her.

Kort sagt: tenk deg godt om før du snakker. Høflighet og et generelt blidt humør kommer godt med i sikkerhetskontrollen. Kom gjerne til flyplassen noenlunde uthvilt (dette gjelder spesielt de som har en tendens til å være morgengretten). Pass også på å vise respekt for sikkerhetsvaktene og jobben de gjør. Dette, sammen med et blidt humør og generell høflighet, kommer godt med og gjør samtidig at sikkerhetsvaktene kanskje også behandler deg med respekt. Dette gjelder sikkerhetskontrollen både i Norge og andre steder.

Det første du bør gjøre etter at du er gjennom sikkerhetskontrollen, er å orientere deg godt; hvilken gate (på flyplasser er dette et engelsk begrep, og uttales dermed “gejt”) går flyet ditt fra? Og hvor er denne gaten?

For å spare tid, vil jeg anbefale at du finner et spisested i rimelig nærhet til gaten du skal reise fra og ta et lett måltid (en toast/sandwich og/eller en kaffe eller noe) for å lette på ventetiden. Få gjerne tak i en avis eller et magasin underveis fra sikkerhetskontrollen til gaten som du kan lese på mens du venter på ombordstigning.

Ombord flyet

Straks du har kommet deg inn på flyet, finn din plass, legg håndbaggasjen på hyllen over deg, sett deg ned og les raskt gjennom sikkerhetsbrosjyren foran deg. Du bør også så snart som mulig slå helt av musikkspillere og sette mobiltelefonen enten i flymodus eller slå også denne helt av. Selv om mobiltelefonen er i flymodus, bør du ha den i en ventemodus (med avslått skjerm, og evt. musikk stoppet) til flykapteinen opplyser om at det er greit å bruke musikkspillere. Mobiltelefonen bør være avslått eller i flymodus til flyet har landet igjen og passasjerene skal av flyet. Og selv om forskning tilsier at flyets utstyr mest sannsynlig ikke forstyrres av mobiltelefoner eller annet elektronisk utstyr, har flyets personale sikkerhetsregler de må følge.

Det mest smertefrie er også vi flyreisende holder oss til disse sikkerhetsreglene (som det da opplyses om etter at flydøren er lukket). Som jeg nevnte, bør du lese gjennom sikkerhetsbrosjyren allerede når du har satt deg, mest bare for å ha gjort det. Det gjør det gjerne lettere å følge med på demonstrasjonen som utføres enten av de kabinansatte (flyverter/-vertinner) eller på skjermer i flykabinen.

Sjansen for at akkurat det flyet du sitter i blir utsatt for en ulykke er veldig liten, men det hjelper gjerne litt på trygghetsfølelsen at du er noenlunde forberedt hvis uhellet skulle være ute.

Under flyreisen

Når flyreisen er i gang, spesielt under flyreisen som går fra Europa til USA (over Atlanterhavet), går det mest ut på å få tiden til å gå. Akkurat på reisen fra Europa til USA vil du få utdelt to skjemaer – ett til passkontrollen og ett til tollkontrollen. Fyll ut disse skjemaene så snart som mulig for å få dette unnagjort. Jeg merket selv at det var flere som ventet til den siste halvtimen før landing, og da blir situasjonen ganske stresset.

Planlegg også turene til toalettet godt i forkant. Jeg merket selv at det begynte så smått å bli dokø allerede et par timer inn i denne flyreisen, så jeg vil anbefale at man ikke venter med å stille seg i kø til siste liten. Du må gjerne regne med 10-15 minutter både til venting i kø og til å komme seg fra flysetet ditt til køen. Planlegg deretter.

For å få tiden til å gå, kan du gjerne legge en lur til denne lengste strekningen, både ved tilreisen og på returreisen hjemover.

Andre anbefalte aktiviteter er lesing av bøker og magasiner, samt lytting på musikk eller evt. lydbøker. Jeg vil helst fraråde aktiviteter som forstyrrer dine medpassasjerer, men slå gjerne av en prat med de du sitter ved siden av hvis det ser ut til at disse er i det pratesalige hjørnet.

Transport fra flyplass til hotell

Las Vegas

Her vil du få 3 muligheter; shuttle (som er en slags minibuss/maxitaxi med plass til 8-10 personer), drosje eller limousin (prisklasse billig, middels og dyr, i den rekkefølgen). Selv valgte jeg shuttle (som koster $6 hver vei, og da bare til hotellene i Las Vegas), noe jeg angret litt på i etterkant. Jeg vil her anbefale tur med limousin, med tanke på den lille ekstra komforten. Her betaler du da leie av limousin per time (vanligvis opp i $45-$50 per time, alt etter limousintypen), men det gir deg da muligheten til å få en liten omvisningsrunde til landemerkene i Las Vegas før du kommer til hotellet.

Turen fra flyplassen til et av de større hotellene på The Strip i Las Vegas tar vanligvis rundt 20 minutter med drosje, mens shuttlebussen da går innom hvert av hotellene på veien for å slippe av passasjerer.

På turen fra hotellet tilbake til flyplassen når du skal reise videre må du også regne med å stå i drosjekø i 15-20 minutter før du faktisk får drosje, så jeg vil planlegge utsjekking før avreise i god tid. Hvis du føler for å dra med limousin også hjemover, bør du ringe til et av disse selskapene (eller til hotellresepsjonen) kvelden før avreise for å avtale tid.

Orlando

Hvis du fulgte mine råd i forrige del av artikkelen, skal dette allerede være i orden, så det gjenstår bare å følge veibeskrivelsen til utgangen der din transport venter på deg.

Ellers er det relativt enkelt å finne seg transport. Hvis du bor på et av Disney-hotellene, vil dette vanligvis være allerede inkludert, og busstransport vil også stå utenfor en av utgangene (sjekk med din hotellpakke om dette er inkludert).

Generelle råd i USA

Tipsing

Vanligvis er ikke tips til servitør, sjåfør, osv. inkludert i det du betaler. En generell tipseguide foreslår 15% til en servitør, 5% til en kaptein (på båt), $5 til en hovmester, $2-$3 til en vinkelner, $1-$3 til en bartender, mellom 50 cents og $1 til en garderobesjekk, 50 cents til en toalett-“vert”, mellom 50 cents og $1 til en dørvakt og 15% til en limousine-sjåfør. Generelt vil 15-20% av en regning være en god huskeregel når det gjelder tipsing (20% er da generøst, og det er da “bare” å dele regningen på 5 for å finne ut hvor mye ekstra du bør legge til).

Det jeg selv fant ut kunne være lurt, er å veksle inn et par hundre dollar i $5-sedler og legge denne bunken i en lett tilgjengelig lomme. Beløp under $25-$30 tipses med én $5-seddel (som sjåfører, hotellpersonale, portnere/bagasjebærere, dørvakter, osv.), og beløp opp til $50-$60 tipses med to $5-sedler. Drosjer er like greit å betale med kredittkort, og du legger bare på tips direkte når du betaler for turen.

Når du overleverer en $5-seddel til tjenestepersonale, brett seddelen to ganger til en flat liten “rull”, legg den inni håndflaten din og takk personen diskret med en håndhilsen. Pass på at seddelen ligger løst nok til at mottakeren lett kan ta den ut av hånden din, men ikke løs nok til at du risikerer å lett miste seddelen ut av hånden før du får overlevert den.

Klimaanlegg

De fleste hotellrom både i Las Vegas og Orlando har klimaanlegg. Selv om det er fristende å skru ned temperaturen på dette til det man er vant til i norske strøk, bør man ikke tukle for mye med det som allerede er forhåndsinnstilt. Det man må tenke på, er nemlig ikke hvilken temperatur som er behagelig, men hvilken temperatur som er kjølig i forhold til temperaturen ute.

Både i Las Vegas og Orlando vil passelig innetemperatur være mellom 25-28 grader Celsius (eller 77-82 grader Fahrenheit).

Las Vegas

Las Vegas omtales gjerne som syndenes by (“Sin City”), og med slagordet “What Happens in Vegas, Stays in Vegas” (altså: det som skjer i Las Vegas, forblir i Las Vegas), kan ting raskt misforståes.

Gambling (pengespill)

En av de største industriene i Las Vegas dreier seg rundt gambling, og det er kanskje nettopp det Las Vegas er kjent for. Penger forsvinner ganske fort, og det er lett å bli hekta og samtidig risikere å tømme både bankkonto og sparekontoer på dette. Mange har også mistet hus, bil, sparepenger og til og med familie på grunn av dette.

Hvis du tenker på å gamble, vil jeg anbefale at du på forhånd regner ut hvor mye du har råd til å tape uten at dette går utover den øvrige ferieopplevelsen, hjemreisen eller etter at du har kommet hjem. For de fleste av oss kan dette dreie seg om opptil $400-$500. Pass på å sjekke saldoen til bankkontoen din underveis. Når du har nådd dette maksimalbeløpet, stopp gamblingen straks.

Den største tabben folk gjerne gjør, er at de har tapt mer enn de har råd til å tape, og deretter gambler videre for å forsøke å vinne tilbake det de har tapt. Slike lykketreff skjer nok dessverre bare på film og TV.

Pass også godt på dine casinochips, og vær til enhver tid oppmerksom på hvor mye du har i chips. Det finnes nemlig svindlere og chipstyver som lett kan snike til seg en del (enten liten eller stor) av din chipsbeholdning.

Prostitusjon

Jeg regnet med at noen kom til å lure på dette, så derfor tar jeg opp temaet.

Også i Las Vegas er prostitusjon like ulovlig som i Norge, til tross for byens tilnavn. Dette er derimot tillatt kun på egne bordeller i mindre tettsteder rundt om i Nevada. Om jeg har gjort undersøkelsene mine riktig, blir nærmeste lovlige bordell i Henderson County som er ca. en halvannen times kjøring utenfor Las Vegas. Noen av disse bordellene kan derimot tilby limousintjenester som plukker deg opp fra ditt hotell i Las Vegas og kjører deg ut dit.

Jeg har ingen bordeller å anbefale, og heller ingen priser, så hvis du er ute etter dette, er du nok dessverre på egenhånd (jeg kan hjelpe deg litt ved å si at det engelske ordet for bordell er “brothel”).

Transport

Det er veldig lett å komme seg rundt i Las Vegas. Hvis du bor på et av casinohotellene, står drosjene på rekke og rad utenfor, så det vil holde å enten gå til første ledige drosje eller si fra til portneren som står utenfor at du skal ha en drosje (taxi).

Drosjetaksten er også ganske lav i forhold til Norge. En tur fra The Venetian (der jeg bodde) til Rio (der Penn & Teller har fast show) kostet meg rundt $14 pluss tips (rundt 5-10 minutts kjøring).

Det kan også være verdt å være oppmerksom på at noen drosjeselskaper låser bakdørene fra den tiden du er fremme ved bestemmelsesstedet til du har betalt for turen. Jeg vil tro dette kommer av at de har opplevd mange som har stukket fra regningen, og du vil selv merke dette på lyden av en sentrallås som slås av/på (og at du ikke kan gå ut av drosjen straks dere er fremme). Jeg ville bare nevne dette, ettersom jeg selv opplevde dette på en av drosjeturene. Det er ikke noe å være redd for, det er bare noe å være litt oppmerksom på.

Skikk og bruk og andre forholdsregler

I casino-området må man være 21 år eller eldre, uten unntak. Legg igjen alt av kameraer (foto/video) på hotellrommet, eller hvis du planlegger å bruke kamera rett før eller rett etter casinobesøket, la kameraet ligge i vesken, ryggsekken eller lommen, godt skjult. Sikkerhetsfolkene er trent opp til å oppdage foto- og videoutstyr, og vil bortvise de som bruker dette inne på casino-området.

Det er alltid varmt og tørt i Las Vegas, så ha alltid med deg en vannflaske hvor enn du går, og ha alltid på solkrem hvis du skal gå ut på dagtid. Ta gjerne også med et lite håndkle for å evt. tørke svette. Andre forholdsregler som i andre større byer kommer også til nytte her (i forbindelse med tyveri og andre trusler).

Som regel er røyking tillatt i selve casino-området, enkelte rom/suiter og barer som ikke serverer mat, men ikke ellers. De som røyker kan generelt sett bare forholde seg til vaner fra norske forhold, ettersom norsk røykelovgivning er litt strengere enn i Nevada.

For de som reiser til Las Vegas tidlig i juli, kan det være greit å være oppmerksom på nasjonaldagen 4. juli, ettersom det denne dagen gjerne er litt høyere aktivitet i Las Vegas enn normalt (sammen med en rekke andre markeringsdager, spredt rundt resten av året, men spesielt i den norske fellesferien er det bare 4. juli som utmerker seg).

Show og underholdning

Som sagt er Las Vegas kanskje mest kjent for gambling, men på en god andreplass kommer forskjellige store show, blant annet Blue Man Group, Cher, Cirque du Soleil, Phantom of the Opera (Vegas-versjonen), David Copperfield, Penn & Teller, Chippendales, Celine Dion, Lion King, Donnie & Marie Osmond, bare for å nevne noen. Det er absolutt verdt å få med seg et show hver dag under oppholdet, men planlegg gjerne godt og bestill billett en dag eller to i forveien. Turistkontoret i Las Vegas (visitlasvegas.com) har gjerne en søkbar oversikt over show og forestillinger i din tidsperiode. Se Las Vegas – Play – Show & Events.

Du finner også diverse guider og videre informasjon på Las Vegas – Stay – Planning Information.

Orlando

Orlando er destinasjonen for vannaktiviteter og temaparker. Blant de mest kjente er Walt Disney World (som består av parkene Magical Kingdom, Epcot, Hollywood Studios og Animal Kingdom) og Universal Orlando (som består av Universal Studios Florida, Islands of Adventure og det nyåpnede The Wizarding World of Harry Potter).

Temaparker

Jeg anbefaler at man allerede før reisen besøker hjemmesidene til de parkene man gjerne vil besøke, og sette opp en prioritert liste over interessante attraksjoner; de du definitivt skal innom og de du går innom hvis du har tid til overs. Plott også disse inn på områdekartet du finner online, slik at du vet hvilken rekkefølge du bør ta disse, og spesielt for Disney World, markér også de attraksjonene som er tilknyttet FASTpass-tjenesten. Beregn å måtte bruke minst 30-40 minutter per attraksjon hvis du reiser alene eller med en partner, eller minst 50-60 minutter hvis du reiser med barn. Dette inkluderer da venting i kø, selve attraksjonen og pauser mellom hver attraksjon (inkludert tid til måltider).

Jeg vil absolutt anbefale å benytte køhoppingstjenestene i parkene der dette er mulig for å spare tid. Sjekk også åpningstidene for hver park i det tidsrommet du skal besøke dem, slik at du kan ta dette inn i planleggingen. Kjøp også billetter til parkene online på forhånd, slik at du slipper unna billettkøer, og ta gjerne med tilleggspakker du tror du vil trenge.

Med litt planlegging kan du nemlig få opplevd mest mulig på den relativt korte tiden du er der.

Ta alltid med deg vannflasker og håndklær, ettersom man gjerne svetter en god del i varmen, og smør deg godt med solkrem.

Disney World har også en tjeneste kalt PhotoPass, der de har fotografer utplassert på kjente steder i parkene. Første gang du bruker denne tjenesten, får du utdelt et kort med en strekkode som du viser til fotografene når du bruker tjenesten ellers. Du kan også velge å lagre bilder fra attraksjonene (der et bilde er tatt av deg underveis) med denne strekkoden. Du får da muligheten til å i etterkant gå på websiden deres og bestille digitalfoto, papirfoto, plakater, T-skjorter, kopper, osv. med bilde av deg. Det koster ingenting å la dem ta bilde av deg, du betaler bare for de bildene du vil ha ut. Jeg brukte selv denne tjenesten til å få noen ekstra bilder som jeg ellers ikke hadde fått, og kjøpte da bare digitalfoto av hvert bilde.

Transport

Som jeg nevnte i forrige artikkel, har Mears Transportation også såkalt “attraction transfer”, dvs. shuttle-busser (minibusser) som kjører rundt til hotellene og transporterer deg til Universal Studios, Magic Kingdom, Epcot, Hollywood Studios, Animal Kingdom, Sea World og Discovery Cove. Dette er da noe som må bestilles samtidig som du kjøper transport mellom flyplass og hotell (transport kan da bestilles/kjøpes online eller i skranken deres på flyplassen).

Transport innenfor Disney World (Magic Kingdom, Epcot, Hollywood Studios og Animal Kingdom) foretas av Disneys egen transport via buss, passasjerferge eller monorail-tog og er gratis.

Værforhold

På sommeren (juli spesielt) ligger temperaturen gjerne opp mot 30 grader Celsius og solskinn de fleste dager.

Selv om det oftest er solskinn og varme i Orlando, kan dette raskt endre seg. Få alltid med deg dagens værvarsel, og legg en lett regnponcho eller kompakt paraply i sekken hvis det er meldt regn. Når det først regner, så høljer det gjerne ned (med torden i bakgrunnen).

Jeg opplevde selv å komme midt i en regnskur mens jeg var på Epcot (Disney World), og måtte raskt søke ly. Heldigvis selger alle gavebutikker hos Disney regnponcho hvis du skulle komme utfor dette, men det beste ville ha vært om jeg hadde med meg min egen regnponcho (som lå igjen i bagasjen min på hotellet).

Avslutning

Jeg håper noen av disse tipsene kommer til nytte for de som ønsker å reise til Las Vegas og/eller Orlando. Hvis du har videre spørsmål, ta gjerne kontakt. Spørsmål som jeg ser kan komme andre til nytte på mer generelt grunnlag, kan jeg komme til å legge til i artikkelen.